19 Aralık 2010 Pazar

Êdî bes e genelkurmay!

Son günlerde tartışılan ‘iki dil’ konusuyla ilgili olarak Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan açıklamanın demokrasi açısından asla kabul edilebilir bir yanı yoktur.

Askerin devlet adına siyaseti denetlemesini engelleyemediğimiz, siyasî alanın daraltılmasına dönük bu tür girişimlerin önünü kesemediğimiz sürece Türkiye’de demokratik bir toplumsal dönüşümün gerçekleşmesi mümkün değildir.

Bölünme paranoyalarıyla milyonlarca yurttaşın anadilini konuşması, öğrenmesi, öğretmesi yasaklanamaz. Kürtçenin kamusal alanda özgürce kullanılmasının önündeki engellerin kaldırılması demokratik bir Türkiye’nin inşasının temel meselesidir. Çok dilli, çok kimlikli, çok kültürlü bir toplumda bölünme değil toplumsal, kültürel zenginlik söz konusudur.

Bugün Cumhurbaşkanı Gül’ün yaptığı üzere ‘Resmi dil Türkçedir’ hatırlatmasının değil, demokrasinin ve sivil siyasetin hatırlatılması zamanıdır. Birçok dilin yaşadığı bir ülkede devletin dilinin olamayacağının hatırlatılması zamanıdır.

Kürtçeye olan tahammülsüzlüğünü meclis mevzuatını işaret edip ‘parti kapatma nedenidir’ diyerek gösteren TBMM Başkanı’nın ve meclisteki tüm partilerin Genelkurmay Başkanlığı’nın yaptığı ‘uyarı’ karşısında kayıtsız şartsız demokrasiden yana tavır alması gerekmektedir.

Milli mücadele döneminde oluşturulmuş savaş yönetim modelinden demokratik bir Türkiye’ye geçerken, kendisini hâlâ Türk milli kimliğinin, Türk dilinin ezelî koruyucusu ve taşıyıcısı olarak gören orduya esas olarak düşen, susmaktır.

EDP GENÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder