5 Kasım 2010 Cuma

Üniversiteler demokratikleştirilsin!


6 Kasım, 12 Eylül zihniyetinin güvencelerinden biri olan YÖK'ün kuruluş yıldönümü.

YÖK, kuruluşundan bugüne üniversitelerin özgürlük alanını daraltmak olan esas işlevini yerine getirmeyi sürdürdü. Kamusal, özerk ve demokratik bir üniversitenin önündeki en önemli engel olarak varlığını kayıtsız şartsız devam ettirdi. Yöneticilerinin, hükümetlerin değişmesinin YÖK'ü temel hedefinden saptırdığı da söylenemez. Üniversitelere yasak kitap listeleri gönderen kurum yasakçı, otoriter ruhunu bugün de üzerinde taşıyor.

Meşhur 'Özgür ve güvenli üniversite' masalında tehlikeli olarak gösterilen 'çocuklar', özgürleşmenin önündeki engelleri ortadan kaldırmak, 12 Eylül zihniyeti ile hesaplaşmak için 6 Kasım'da sokaklarda!

Parasız, akademik, kaliteli eğitim talep eden, anadilinde eğitim alamayan, zorunlu din dersleri uygulamasından mağdur olan, başörtüsü üniversiteye girişinde problem olmaya devam eden, YÖK'ün kaldırılmasını isteyen
öğrenciler, devletin 'mâkul' görmediği gençler hep bir ağızdan 'YÖK kaldırılsın' diyor.

Ticari ve siyasi kaygılardan arınmış, akademik kaygıların ön plana çıktığı; özgürlüğün, eşitliğin, üretkenliğin, katılımcı ve şeffaf bir yönetim anlayışının hâkim olduğu bir üniversite mümkündür.

Özerk ve demokratik üniversitenin hayat bulması için YÖK'ün revize edilmesi yetmez. Üniversitelerin sivilleştirilmesi ve demokratikleştirilmesi için YÖK kalkmalı, yerine katılımcı bir biçimde yönetilen koordinasyon edici bir kurul oluşturulmalıdır.

YÖK'ün kaldırılması için, demokratik üniversite için,

6 Kasım'da Ankara'dayız!

EDP GENÇ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder