13 Kasım 2010 Cumartesi

Başörtüsü sorununda çözümün neresindeyiz?

10 Kasım’da EDP Genç İstanbul Meclisi Gazeteci-yazar Elif Çakır ve EDP PM üyesi Hayri İnce’nin konuşmacı olduğu ‘Başörtüsü sorununda çözümün neresindeyiz?’ başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.

Başörtüsü meselesinin ‘Ankara siyasetçileri’ tarafından çözüm üretilmeksizin sürekli gündemde tutulmasının bir başörtülü olarak kendisini rahatsız ettiğini söyleyen Star gazetesi yazarı Elif Çakır, ‘Ortada insan hakları sözleşmeleri var ama bunlar görülmüyor ve konu magazinleştirilerek ipe un seriliyor’ dedi.

AKP’NİN ALTERNATİFİNİN YARATILMASI GEREKLİLİĞİNİN ALTINI ÇİZDİ

‘Son gelinen noktada başörtüsü sorunu çözülmüş gibi bir hava var, peki başörtülü üniversiteli öğrenciler mezun olunca diplomalarını evlerinin oturma odalarına mı asacaklar?’ diye soran Çakır, ‘Bu ülkede ikna odalarına sokulan başörtülü öğrenciler büyük travmalar yaşadılar, sadece onlar da değil, Aleviler, Kürtler, Ermeniler, solcular… Bütün bu travmaları aşabilmek, özgürlük mücadelesini büyütmek gerekiyor’ dedi.

Zorunlu din derslerinin kaldırılması, anadilde eğitim hakkının tanınması, başörtülü kadınların mağduriyetlerinin giderilmesi gibi pek çok meselenin çözümü için özgürlük bağlamında mücadelenin yükseltilmesinin öneminin ve AKP’nin alternatifinin yaratılması gerekliliğinin altını çizdi.

Çakır, Türkiye’de başörtüsü nedeniyle dışlanan kadınların, İran’da ise başını açmak isteyen kadınların özgürlük mücadelelerinin yanında olmak gerektiğini vurguladı.

BAŞÖRTÜSÜ YASAĞI SAMİMİ BİR İRADEYLE ORTADAN KALKABİLİR

EDP PM üyesi Hayri İnce, başörtüsü yasağının samimi bir iradeyle ortadan kalkabileceğini, ama AK Parti ve CHP’nin bu sorunu çözebilecek bir iradeye sahip olmadığını belirtti.

İnce, ‘Mecliste yüzlerce milletvekili, yerellerde yüzlerce belediye başkanı bulunan bir partinin milletvekilleri ya da belediye başkanları arasında bir başörtülü kadının olmaması, AK Parti’nin ikiyüzlülüğünü ortaya çıkarıyor’ dedi.

‘Sol başörtüsü yasağına özgürlükle olan ilişkisi bağlamında yaklaşmalı’ diyen İnce, sol siyasetin bu konuda İhsan Doğramacı’ların, darbecilerin dilini kullanmaması gerektiğini belirtti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder